Lisans veya devir verilmek istenen patent, faydalı model veya tasarım korumalı teknolojilere ilişkin bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
>
Patent ve tasarım için TÜRKPATENT tarafından verilen (2011/12345 şeklindeki) başvuru numarasıdır. İhtiyaç için Teknoloji Transfer Platformu tarafından verilen referans numarasıdır.
Temizle Ara
Türkçe/Turkish        İngilizce/English
Endüstriyel Pastırma
İlan Tarihi: 10.05.2016
Lisans verme veya Devir verme
Patent
2014/11909
Endüstriyel Pastırma
Endüstriyel pastırma şu şekilde elde edilmektedir; Materyal (hammadde ) olarak farklı türlerdeki kasaplık hayvanların, değişik besi kalitelerindeki karkaslarından elde edilen, farklı boyut küçültme işlemlerine tabi tutulmuş et parçaları kullanılmaktadır. Farklı boyutlardaki et parçalarının pastırma üretiminde kullanılabilen belirli şekil ve boyutlardaki et bloklarına dönüştürülebilmesi için de et emülsyon teknolojisi kullanılmaktadır. Pastırma üretimi için temin edilen örnek etlerden belirli gramajlarda alınıp sırasıyla ; kuterde mikron boyutunda açılır, ( %03) pH (7-9) fosfat, (%2) NaCL ilave edilir, oluşan emülsyon hamuruna % 5-25 hayvansal iç yağ, %1-2 kırmızı biber tozu, % 1-2 buyotu tohumu tozu, % 1-3 sarımsak ilave edilerek endüstriyel pastırma hamuru elde edilir. İstenilen ölçülerde standart pastırma dilimi elde edilebilmesi için endüstriyel pastırma hamuru 60-120 Kalipre lerde ki polietilen-poliamit kılıflara doldurularak, jambon kalıplarında yatay baskıya alınarak formlanır. Emülsyon niteliğindeki endüstriyel pastırma hamurunun kılıf ve konulan kalıpla verile formun sabitleştirilebilmesi ve pastırmadan istenilen 0.5-1.5 mm kalınlığındaki dilimlerin alınabilmesi için 80 C de 30 dakika süreyle ısıl işlem uygulanması ( koagülasyonu ve pastörizasyonu) gerekir. Fırından çıkartılan ürünler hızla oda ısısına soğutulduktan sonra üzerlerindeki kılıf uzaklaştırıp yerine pastırmada olduğu gibi ( %50 su, % 30 buyotu tohum tozu, % 15 kırmızıbiber tozu, %5 sarımsak tozundan oluşan) çemen hamuru bütün yüzeyi 1-3mm kaplayacak şekilde sürülmekte ve kurutularak endüstriyel pastırma elde edilmektedir.
Bu buluş, sadece pahalı blok etlerin uzun ve riskli üretim sürecinde ve özel çevre koşullarında işlenmesiyle elde edilebilen pastırmanın alternatifi olabilecek, daha ekonomik parça etlerden oldukça kısa sürede, sıradan çevre koşullarında üretilebilecek ve en önemlisi standart özelliklerde dilim elde edilebilecek endüstriyel pastırma ile ilgilidir.
Başvuru (Başvuru / Araştırma Raporu / İncelemeli Sistem Tercihi Yayını 21.04.2016 tarihinde yapılmıştır. 21.10.2016 tarihinden sonra inceleme raporu düzenlenecektir.)
 

  • Adı Soyadı
    Serhat Dalkılıç / Mesut Aktekin
  • Unvanı / Görevi
    TTO Uzmanı / TTO Specialist
  • Kurumu/Kuruluş
    Erciyes Teknolj Transfer Ofisi / Erciyes Technology Transfer Office
  • Telefon
    (352) 224 81 12
  • E-posta
    mesutaktekin@erciyesteknopark.com / serhat@erciyesteknopark.com
  • Adres
    Yeni Mah. Aşık Veysel Bulv. EÜ TGB Tekno-3 Binası No: 28 Melikgazi / KAYSERİ