Koruma türü | Patent |
Başvuru Numarası | 2005/01284 |
Buluş Başlığı | Kızartmalık un ve üretim sistemi. |
Başvuru Sahibi | TİRYAKİ BULGUR GIDA VE SANAYİ TİC. LTD. ŞTİ. |
Buluş Sahibi | AHMET TİRYAKİOĞLU |
IPC Sınıfı | A21D 8/00;A23L 1/176;B02B 1/04;B02B 1/08 |
Buluş Özeti | Buğdayın (yumuşak, sert veya durum) kuru ve ıslak temizlenmesinden sonra basınç altında veya atmosferik şartlar altında suda pişirilerek kurutulması ve buğdayın kepek kısmının soyulduktan sonra öğütülerek elde edilen ürün, bu patentin kapsamındadır. Elde edilen ürün, pişirilme esnasında nişastanın tamamen jelatinleşmesi sonucunda kızartmalık gıda maddelerinde kullanılabilir hale gelmektedir. Ürün istenilen boyutlarda üretilebilmektedir. Et, sebze, tavuk, balık gibi ürünler kızartma işleminden önce, elde edilen bu ürüne batırılarak (dış kısmı kaplanarak) kızartılır. Galeta unu gibi de kullanılabilir. Ayrıca bu ürün, baharat harçlarında, karışımlarında, hazır çorba veya normal çorbalarda, mamalarda, soslarda, dolgu gerektiren ürünlerde vs. gb. da kullanılabilir. Bu ürün ya direkt olarak buğdaydan yukarıda bahsedilen işlemlerden geçirilmesi ile ya da bulgurun (bulgur üretim işlemi yukarda bahsedilen işlemle aynıdır) öğütülerek un haline getirilmesi ile elde edilir. |